IJSSELSTEIN – De rondvaartboten kwamen al in april 2020 uit de winterstalling van Marnemoende naar de botenberging bij Isselwaerde. “We wilden op 18 april gaan varen”, vertelt bestuurslid en schipper Hans van Dis. Corona gooide roet in het eten, want de vaartochten vallen onder de cultuursector, waar de beperkingen als laatste worden versoepeld. “We dachten: varen is in de buitenlucht, dus misschien valt het mee, maar het RIVM en de overheid beslisten helaas anders.”

Inmiddels is het coronaprotocol goedgekeurd en kunnen de tochten door de stadsgracht en op de Hollandse IJssel toch beginnen. “Mét veiligheidsmaatregelen voor onze gasten én de schippers”, aldus Van Dis. En dat betekent: “Zitplaatsen op 1,5 meter afstand; alle passagiers krijgen plastic handschoenen aan – mondkapjes hoeven gelukkig niet – en er zijn volop goedgekeurde doekjes en desinfecterende handgel aanwezig. We willen niet dat iemand besmet zou raken via de opstappaal of de rand van de boot. Zelfs het in- en uitstappen van de boten gebeurt volgens vaste regels. Die maatregelen voorkomen ook dat we continu de hele boot moeten schoonmaken; dan komen we niet meer aan varen toe”, lacht hij. Bij het kopen van een kaartje, alleen op zaterdag-zondagmiddag, bij Museum IJsselstein of anders bij UIT in IJsselstein | Tourist Info aan de Overtoom wordt gevraagd naar de gezondheid en wordt hygiëne ook in acht genomen.

 

Wij varen weer vanaf 13-6-2020.FOTO. Lysette Verwege.jpg

Schipper en bestuurslid Hans van Dis heeft de eerste proefvaarten langs de middeleeuwse plekjes al gemaakt. (Foto: Lysette Verwegen)

Welkom

Een twintigtal Yselvaertschippers en aspirant-schippers kunnen niet wachten om aan het roer plaats te nemen. “Dankzij de coronamaatregelen hebben de nieuw schippers volop tijd gehad om ‘in te varen’ en zich de verhalen van IJsselstein eigen te maken. Ze kunnen niet wachten om te beginnen, want is zo leuk om te doen: varen, verhalen vertellen en mensen ontmoeten - ruim de helft van buiten IJsselstein, zelfs uit de USA - en de zwartepieten van Sinterklaas uit Spanje.”

 

Reguliere en besloten vaarten                                                                               

Het vaarseizoen duurt tot 25 oktober 2020, met een uitloop als het weer goed blijft. De reguliere weekendvaarten zijn op zaterdagen om 13.30, 14.30 en 15.30 uur en op zondagen om 13.30 en 14.30 uur vanaf de opstapplaats bij het Museum aan de Walkade 2. Kaarten kosten 5 euro, kinderen tot 4 jaar gratis. Daarnaast zijn er besloten vaarten te boeken en zijn er speciale vaarten naar Marnemoende en Lopikerkapel en vertelvaarten voor kinderen.

Kijk voor kaartverkoop en alle informatie op www.rondvaartenijsselstein.nl

 

Verslaggeving en foto: Lysette Verwegen.

Op 11-6-2020 is dit artikel geplaatst in Zenderstreeknieuws IJsselstein-Lopik

 


Gesprek laden