Rondvaart door de vestinggracht van IJsselstein

  • slide
De tocht begint en eindigt bij MIJ | Museum IJsselstein. Wij varen zo een rondje IJsselstein, langs vele monumenten, zoals een voormalig teenschillersschuur, de beide Sint-Nicolaaskerken, het voormalige kasteel IJsselstein, waarvan de vierkante traptoren een overblijfsel is en de korenmolen De Windotter. Zoals vroeger stap je bij de Overtoom over naar het andere deel van de gracht, waar een tweede Yselvaert boot jou verder brengt.
Een zeer bijzondere manier om het rijke verleden van IJsselstein te ontdekken.     
De vaartocht duurt ongeveer 50 minuten.

WEEKENDVAARTEN.   Kaartverkoop bij UIT in IJsselstein |Tourist info

Wanneer: zaterdagmiddag om 13.30, 14.30 en 15.30 uur;

               zondagmiddag om 13.30 en 14.30 uur (vooraf reserveren).

Opstapplaats van de rondvaartboten; Walkade 2-4, 3401 DS vanaf de steiger t/o het MIJ | Museum IJsselstein

I.v.m. het coronaprotocol geldt een maximaal aantal deelnemers van maximaal 5 volwassenen per boot. Als er 2 partners boeken gaan deze bij elkaar zitten. In dat geval max. 6 gasten, exclusief de schipper. Kinderen tot en met 12 jaar tellen hierbij niet mee.

Tarief is € 5,- per persoon ( kinderen t/m 3 jaar*) (Gratis) 

*)Deze mogen tijdens de vaartocht langs het verleden gratis meevaren. Ze moeten echter altijd onder begeleiding van volwassenen staan.

Helaas zijn onze boten niet geschikt voor rolstoel gebruikers. Dit heeft te maken met de op- en overstapplaats, alsmede door de beperkte onderdoorgang van enkele bruggen.

Deze vaartocht kan ook op afwijkende tijdstippen door groepen worden gevaren in de vorm van een Besloten Vaart. Hiervoor wordt voor het eerste uur € 55,- in rekening gebracht. Bij langere vaartochten wordt een bedrag van € 40,- voor ieder volgend uur berekend.

 

Korte beschrijving van de vaart door de vestinggracht

IJsselstein is vernoemd naar het 13e-eeuwse kasteel “Stein bij de Ysel”. 
Aanvankelijk in bezit van de Heren van Amstel, later via de Heren van Egmond naar het huis van Oranje Nassau. (Koning Willem-Alexander voert de adellijke titel Baron van IJsselstein). Tot 1511 is het kasteel en óók de stad diverse malen belegerd en gedeeltelijk verwoest. 

IJsselstein was sterk georiënteerd op het platteland. In de 19e eeuw waren er veel hoepelmakers, daarna kwamen er meubelfabrieken. Pas na de 2e wereldoorlog is er een sterke uitbreiding buiten de stadsgracht ontstaan.

Nu telt de stad circa 34.400 inwoners. IJsselsteiners worden ook wel Apeluiers genoemd, naar aanleiding van de legende dat er werd geluid voor de overleden aap, Kees.