Verhalen over het oude IJsselstein

  • slide

 

Historische Kring IJsselstein en Stichting Yselvaert organiseren in de zomermaanden een nieuwe serie ‘Vertelvaarten’.

Tijdens deze vaarten wordt speciaal aandacht besteed aan het oude IJsselstein gezien vanaf het water. Door de eeuwen heen speelde het water een cruciale rol bij de ontwikkeling van de stad.

Zo vond, tot de 20e eeuw, al het grote transport voornamelijk plaats over het water en was de ‘trekschuit’ het belangrijkste openbaar vervoer. Het leven was afhankelijk van de snelheid die het water bood. 

                       

      De IJsselpoort van de stad IJsselstein, schilder Jan Weissenbruch (1822-1880)

     

Het drinkwater kwam uit de gracht maar in diezelfde gracht kwam ook alle poep terecht, waardoor de cholera altijd op de loer lag. De Hollandse IJssel was tot ver in de 19e eeuw een getijrivier, er was sprake van eb en vloed en kon je door de getijstroom makkelijk verdrinken.

 

Beleef IJsselstein vanaf het water

De Zomervertelvaarten bieden een unieke mogelijkheid om de IJsselsteinse geschiedenis vanaf het water te beleven. Zo krijg je te horen en te zien waarom de oude Nicolaaskerk dicht bij het water staat en hoe de beurtschippers van vroeger met hun schepen een veilige plek in de oude vesting vonden. En hoe de opkomst van de industrie in de 19e eeuw mede mogelijk was dankzij de rivier. De Historische Kring zorgt voor een verteller en Yselvaert, met hun fluisterboten, voor een veilige en mooie vaart. In een paar uur gaat een nieuwe wereld voor je open!

 

Wanneer: Dinsdag 7, 14 en 21 september 2021.  Vooraf reserveren

Instappen:  15.00 uur  (graag 10 minuten vooraf aanwezig)

Opstapplaats:  steiger plantsoen aan Overtoom tegenover de Basiliek 
Duur:  ca: 2 uur
Vaarroute:  stadsgracht en Hollandse IJssel

Kaartverkoop bij UIT in IJsselstein |Tourist info

Overtoom 7, 030-688 72 73, info@uitinijsselstein.nl
Kosten: € 7,50 per persoon


I.v.m. het coronaprotocol geldt een maximaal aantal deelnemers van maximaal 4 volwassenen per boot, exclusief de schipper en de verteller.

https://inijsselstein.nl/post/zomeravondvaarten