Auteur: Tom Krijnen
Bron: svjmedia.nl
IJSSELSTEIN- Voor Stichting Yselvaert is het vaarseizoen weer begonnen. Dit jaar heeft de stichting met een nieuwe website én een mooi aanbod aan vaarten weer een paar prachtige maanden voor de boeg. Mieke Scholten, communicatiemedewerkster Yselvaert, vertelt hoe Yselvaert zich ook deze zomer weer in gaat zetten voor IJsselstein.
Hoe is Yselvaert ontstaan?
Yselvaert is in 2002 gestart, wat ook betekende dat we vorig jaar ons 20 jarige jubileum gehad hebben. Op 25 maart in 2002 werd de stichting opgericht door Cynthia Elissen en Leo Adriaanse. Ze konden toen 2 bootjes met elektromotoren overnemen van ‘Rondvaart Den Bosch’, die daar toendertijd nog door de Diessen vaarden. Meer dan 200 mensen maakten dat weekend een vaartocht door de IJsselsteinse grachten, wat voor de stichting genoeg motivatie was om door te pakken. Yselvaert is sindsdien naar mijn mening echt een goede toevoeging aan ons mooie stadje. In 2008 werden de bootjes, vernoemd naar kasteelheer “Gijsbrecht” en de kasteelvrouw “Bertha”, in onderhoud genomen en werden de elektrische motoren vervangen door sterke buitenboordmotoren.
Wat is er in 2018 gebeurd?
De boten van Yselvaert lagen opgeslagen in een botenloods in een jachthaven bij de Marnemoende. Op 30 januari 2018 ging die loods in vlammen op. Samen met zo’n 80 andere boten gingen ook de boten van Yselvaert verloren. Dankzij een goede verzekering, een spaarpotje geld, verschillende giften van de gemeenteraad, bedrijven en fondsen, heeft Yselvaert een dikke 90.000 euro in kunnen zamelen. Met dit bedrag heeft de stichting 2 nieuwe boten kunnen financieren, die tijdens Koningsdag 2019 voor het eerst weer gevaren hebben. Sindsdien voorziet de stichting IJsselstein seizoen na seizoen vanaf de Walkade bij Museum IJsselstein van rondvaarten door de stad.
Hoe ziet de organisatie van de stichting eruit?
Het bestuur van de stichting bestaat uit 5 mensen, daarnaast zijn er zeker ruim 20 schippers. Naast hen zijn er ook nog een aantal mensen actief als technische commissie, of coördinator. Deze groep investeert hun tijd als vrijwilligers volledig belangeloos.
Het nieuwe vaarseizoen is net van start, wat gaat Yselvaert organiseren?
Ook dit seizoen gaan we ons met verschillende vaarten weer inzetten om IJsselstein vanaf het water te laten zien. Iedere zaterdag en zondag organiseren we onze Grachtenvaart. Deze vaart start en eindigt bij de steiger tegenover Museum IJsselstein. We varen dan over de IJsselsteinse grachten om de bezoekers de oude binnenstad en een aantal monumenten te laten zien. Vlak bij Overtoom moeten de bezoekers even overstappen op een andere boot, die dezelfde rondvaart in tegengestelde richting doet. Dit is nodig omdat de eerste boot niet onder de hele lage Benschopperpoort door kan varen.
Yselvaert organiseert ook Lunchvaarten, in 3 verschillende varianten. De Lunchvaart Montfoort vaart over de Hollandse IJssel van de stadse omgeving van IJsselstein door het weidse poldergebied van de Lopikerwaard naar het hart van de stad Montfoort. De Lunchvaart Marnemoende gaat ook over de Hollandse IJssel, maar dan langs weidse polders richting Montfoort, waarna er afgemeerd wordt bij jachthaven Marnemoende. Tot slot hebben we Lunchvaart de Roode Leeuw, die ook via de Hollandse IJssel vaart, maar ditmaal richting Nieuwegein. Deze vaart vind ik heel erg bijzonder. Je komt hier door een prachtig natuurgebied waar veel flora en fauna te bewonderen zijn.
In de zomervakantie organiseren we ook Avondvaarten. Deze tochten beginnen vroeg in de avond bij de steiger tegenover de basiliek Achtersloot, en eindigen bij de steiger aan de Overtoom. Tijdens deze vaarten wordt speciaal aandacht besteed aan het oude IJsselstein gezien vanaf het water. Een verteller van de Historische Kring IJsselstein geeft hier op de boot tekst en uitleg bij. Ook organiseren we in de schoolvakanties Kindervaarten, met naast de schipper ook een verteller aan boord, speciaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Dit is een leuke manier om kinderen op een beeldende manier bekend te maken met de geschiedenis van onze stad. Ik ben zelf ook verteller op deze vaartochten.
De eerste vaarten zijn net geweest, hoe waren de reacties?
De reacties zijn eigenlijk altijd heel positief. Mensen leren van alles over IJsselstein en zien het vaak ook voor het eerst vanaf het water, zelfs mensen die er al 40 jaar wonen geven aan dat het uniek voor ze is. Het is een hele mooie belevenis.
Hoe ziet de toekomst er uit voor Yselvaert?
We proberen op dit moment de media veel op te zoeken om iedereen te informeren over onze stichting. We willen ook graag nieuwe schippers werven, omdat ons huidige team redelijk op leeftijd is. We zijn druk met nieuwe schippers opleiden, en hen wegwijs maken in de geschiedenis van IJsselstein, als dat allemaal goed gaat worden ze ook echt geïnstalleerd als schipper.